Potrzebujesz:
- 0,5 kg marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 4 łyżki masła starta skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 0,5 bulionu
- 4 łyżki śmietanki 18 % (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj do niej poszatkowaną w kostkę marchewkę i pietruszkę, chwilę podsmaż i podduś przez ok 10 min. Dodaj bulion (my dodaliśmy bulion który odlaliśmy przy okazji gotowania innej zupy) i gotuj na małym ogniu przez ok 20 min (aż warzywa zmiękną). Zblenduj całość, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz i możesz, dodaj do kremu śmietankę i wymieszaj.