#90 Krem z marchewki

Potrzebujesz:

  • 0,5 kg marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła starta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 0,5 bulionu
  • 4 łyżki śmietanki 18 % (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj do niej poszatkowaną w kostkę marchewkę i pietruszkę, chwilę podsmaż i podduś przez ok 10 min. Dodaj bulion (my dodaliśmy bulion który odlaliśmy przy okazji gotowania innej zupy) i gotuj na małym ogniu przez ok 20 min (aż warzywa zmiękną). Zblenduj całość, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz i możesz, dodaj do kremu śmietankę i wymieszaj.