#83 Zupa tajska z czerwonym curry

Lubimy jeść na ostro, nie ukrywamy 🙂 Lubimy też wołowinę i curry i aromatyczne zupy.. Stąd dzisiaj przepis na to wszystko w jednym. Tajska zupa z wołowiną i czerwonym curry, lub jak to nazwał jeden znajomy “taka gulaszowa z indyjską nutą”.. Taaa

Potrzebujesz:

  • 100-200 gram wołowiny pociętej w plasterki
  • jedną paprykę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnią cebulkę
  • 500ml bulionu
  • oliwę
  • łyżkę czerwonej pasty curry
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendrę do dekoracji

Przygotowanie:

Pokrój w paseczki warzywa i mięso. Do ogrzanej oliwy dorzuć curry i wymieszaj, żeby się rozszedł zapach. Wrzuć mięcho i podsmaż z każdej strony. Dorzuć warzywa i smaż tak, żeby je zeszklić. Wklej bulion i gotuj przez 30-40min (aż mięcho będzie miękkie). Możesz doprawić solą lub sosem sojowym, pieprzem i przybrać kolendrą.