#81 Dorsz pieczony z pietruszką i warzywami

image

Jedzenie jednego rodzaju ryb, z jednego akwenu nie jest najlepszym pomysłem. Zróżnicowanie powoli nam uniknąć skumulowania szkodliwych substancji. Dzisiaj świeży dorsz nadziewany pietruszką.

Potrzebujesz:

  • filety z dorsza
  • łyżkę masła
  • łyżkę oliwy
  • natkę pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

warzywa do pieczenia:

  • pietruszkę w plastrach
  • ziemniaki
  • buraka
  • dużą cebulę
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwę

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki, pokrojone w ćwiartki podgotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Nastaw piekarnik na 200*. Na blachę wrzuć pokrojone warzywa i podgotowane i odsączone ziemniaki. Wszystkie kroimy w ćwiartki. Czosnku nie obieramy – wrzucamy ząbki. Fajnie później się je wyciska. Smakują delikatnie. Oblej wszytko oliwą, posól solą gruboziarnistą i wstrząśnij, żeby wszytko się równo oblepiło. Wrzuć do piekarnika na 30min. W tym czasie zajmij się rybą. Umyj ją i osusz. Natnij w kilku miejscach na głębokość 1cm, tak żeby powstały kieszonki na nadzienie. Posiekaj drobno pietruszkę. Wrzuć ją do miseczki i wymieszaj z łyżką masła, łyżką oliwy i drobno posiekanym ząbki czosnku. Powypychaj rybę nadzieniem. Posól z zewnątrz rybę z obu stron i wrzuć do piekarnika na warzywa. Warzywa do tego czasu powinny być już złociste i pachnące. Możesz zetrzeć na całość trochę skórki z cytryny.  Piecz całość jeszcze 15min (warzywa 45min, ryba 15min).