#69 Ryba gotowana w imbirze w 15min

Dzisiaj bardzo delikatnie. Ryba gotowana w imbirze z warzywami. Przepis od znajomego #Tadashi Igawa 馃檪 Wykorzystywany by艂 nie raz w czasie studi贸w (przepis, nie znajomy!).

Potrzebujesz:

  • 15min wolnego czasu!
  • ryb臋 bia艂膮. Raczej 艣wie偶膮 ni偶 mro偶on膮.
  • imbir wielko艣ci kciuka
  • cukier (1 艂y偶eczka na 1 ryb臋)
  • s贸l lub sos sojowy
  • warzywa – np broku艂y

Przygotowanie:

Pokr贸j imbir w paseczki i wrzu膰 do wody. Doprowad藕 j膮 do wrzenia. Dorzu膰 cukier i zamieszaj. Gdy woda przestanie bulgota膰 w艂贸偶 ryb臋. Woda ma by膰 gor膮ca ale nie bulgocz膮ca, 偶eby ryba si臋 nie rozpad艂a. Trzymaj tak ryb臋 7-8 min a偶 si臋 zetnie. Do gotuj膮cej si臋, posolonej wody z imbirem wrzu膰 warzywa. Gotuj 2-3 minuty. Im gor臋tsza woda tym wi臋cej sk艂adnik贸w zostanie w warzywach a broku艂y nabior膮 intensywnego koloru. Na talerzu skrop wszystko cytryn膮.