#69 Ryba gotowana w imbirze w 15min

Dzisiaj bardzo delikatnie. Ryba gotowana w imbirze z warzywami. Przepis od znajomego #Tadashi Igawa ­čÖé Wykorzystywany by┼é nie raz w czasie studi├│w (przepis, nie znajomy!).

Potrzebujesz:

  • 15min wolnego czasu!
  • ryb─Ö bia┼é─ů. Raczej ┼Ťwie┼╝─ů ni┼╝ mro┼╝on─ů.
  • imbir wielko┼Ťci kciuka
  • cukier (1 ┼éy┼╝eczka na 1 ryb─Ö)
  • s├│l lub sos sojowy
  • warzywa – np broku┼éy

Przygotowanie:

Pokr├│j imbir w paseczki i wrzu─ç do wody. Doprowad┼║ j─ů do wrzenia. Dorzu─ç cukier i zamieszaj. Gdy woda przestanie bulgota─ç w┼é├│┼╝ ryb─Ö. Woda ma by─ç gor─ůca ale nie bulgocz─ůca, ┼╝eby ryba si─Ö nie rozpad┼éa. Trzymaj tak ryb─Ö 7-8 min a┼╝ si─Ö zetnie. Do gotuj─ůcej si─Ö, posolonej wody z imbirem wrzu─ç warzywa. Gotuj 2-3 minuty. Im gor─Ötsza woda tym wi─Öcej sk┼éadnik├│w zostanie w warzywach a broku┼éy nabior─ů intensywnego koloru. Na talerzu skrop wszystko cytryn─ů.