#68 Japońskie śniadanie – bento

image

W badaniach na temat śniadań często dominuje argument, że statystycznie, ludzie którzy nie jedzą śniadań są otyli. Jest to oczywiście nie prawda oparta na pseudonauce i źle wyciągniętych wnioskach. Zaglądając w materiały badawcze możemy stwierdzić, iż za otyłość odpowiadają złe nawyki żywieniowe, a nie pory dnia. Nie ma żadnych naukowych badań stwierdzających, że śniadanie jest “najważniejszym posiłkiem dnia”. W badaniach na 2 grupach: jednej jedzącej większość swojego zapotrzebowania rano i drugiej, w której to znowu kolację były bardziej obfite http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9040548 wykazano, że większy przyrost beztłuszczowej masy ciała uzyskała ta druga grupa. Pierwsza grupa straciła na wadze więcej, ale kosztem tkanki mięśniowej. Cytuję “ingestion of larger AM meals resulted in slightly greater weight loss, but ingestion of larger PM meals resulted in better maintenance of fat-free mass. Thus, incorporation of larger PM meals in a weight loss regimen may be important in minimizing the loss of fat-free mass.”

Łatwo pomylić korelację ze związkiem przyczynowo skutkowym. Podam przykład: w okresie, w którym ludzie jedzą więcej lodów na patyku, więcej ludzi topi się w jeziorach. Wniosek: lody powodują utonięcia. Korelacja 100%! Prawda czy fałsz? Przekładając to na nasze śniadania, wniosek może być taki iż ludzie nie jedzący śniadań mają złe nawyki żywieniowe a nie, że brak śniadań powoduje otyłość. Jak nie zjesz w domu omleta to kupisz 2 pączki + frapuczino w SB. Przepis na japoński omlet za chwilę, tym czasem spójrzcie jak piękne nawyki żywieniowe ma najdłużej żyjący naród świata – Japończycy i ich bento. http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16069217

Potrzebujesz:

  • 3-4 jajka
  • pieprz
  • sól lub sos sojowy (kikkoman bezglutenowy)
  • zioła – u nas tymianek ale może to ominąć

Przygotowanie:

zmiksuj jajka z przyprawami. Rozgrzej patelnię z tłuszczem, poczym wylej cienką warstwę masy jajecznej. Gdy się zetnie zwiń omlet, podciągnij go w jedną stronę i wylej więcej masy jajecznej tak żeby mogły się ze sobą połączyć. Rób tak aż zużyjesz całą masę. Poniżej filmik.

http://www.youtube.com/watch?v=lclhzwuvxNw