#64 Indyk z suszonymi pomidorami i ogórkiem

image

Czy paleo dieta jest droga? Licząc domowy budżet zauważamy iż więcej niż kiedyś wydajemy na jedzenie. Tylko pytanie brzmi czy to co jedliśmy wcześniej: bułka z dżemem, makaron z pesto, kornflejksy z mlekiem, pizze czy lazanie, można nazwać pełnowartościowym jedzeniem? Zbyt wielu aminokwasów, witamin czy minerałów w tym nie ma. Dieta szybka i tania ale oparta w 90% na węglowodanach i to o właściwościach kwasowych. A może nie dieta a prosta droga do cukrzycy lub/i chorób sercowych? Dietetycy powiedzą “ale jest błonnik”, jakby perystaltyka jelita była najważniejsza pod słońcem. Odpowiadam – “posiedzenie” po porannej kawce nie sprawia żadnego problemu i to bez zbóż! Pisząc o budżetach domowych, powrócę na chwilę do poprzedniego posta i przepisu, w którym wspominaliśmy iż paleo to nie tylko stek i boczek ale także góra warzyw sezonowych! Tanią, w chwili obecnej, dynię pakujemy jako puree w słoiki, paprykę (po 3,5! na targu) mrozimy, lub robimy z niej leczo na zimę (wegetariańskie szczelnie zamknięte w słoikach). Nasz polski szary, jesienno zimowy klimat pomagały nam przetrwać kiszonki (tak kiszonki a nie lazanie i torty bezowe)! Nie zapominajmy o dużo bardziej wartościowych, od spożywanych w formie zwykłej, ogórkach czy kapuście! Dzisiejszy przepis będzie właśnie z ogórkiem i suszonymi pomidorami. (ciekawy artykuł na temat kiszonek: http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Zdrowa-kiszona-kapusta-i-kiszone-ogorki.html )

Potrzebujesz (porcja dla 4 osób):

  • Ok 0,5 kg piersi z indyka
  • Pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1-2 ząbków czosnku
  • Łyżka masła
  • Świeży tymianek
  • Sól, pieprz

Opis: Pokrój mięso i suszone pomidory w paski. Przełóż oba składniki do miski, dodaj oliwę z zalewy ze słoiczka w którym znajdowały się suszone pomidory (kilka łyżek), oraz świeży tymianek. Wymieszaj. Całość podsmaż na patelni aż indyk się lekko zarumieni. Mięso z pomidorami przełóż do garnka (tłuszcz po smażeniu pozostaw na patelni, nie wlewaj go do garnka), dodaj pokrojonego w paseczki ogórka kiszonego, zmiażdżony czosnek, łyżkę masła oraz świeży tymianek. Duś całość ok 10 minut (aż ogórek delikatnie zmięknie).