#61 zawijamy chude mięsa – kurak z kurkami

image

Kurczaki i indyki są bardzo suchym, chudym mięsem. Podobno “pobożni” Krzyżacy nie traktowali tego nawet jako mięso i spożywali spokojnie w chrześcijańskie postne dni. Osobiście preferuję karkóweczki, boczki, żeberka i wszytko co z krowy. Jednak łatwość przyrządzenia drobiu powoduje iż częściej sięgamy po ten właśnie rodzaj mięsa. Najczęściej zawijamy je w inne tłustsze lub bardziej wyrazistsze mięsa. Często też nadziewamy różnymi smakołykami. Robimy to żeby się nie nudziło, żeby było gęste odżywczo, bardziej soczyste i smaczniejsze. Tym razem do środka trafiły kurki. Jeśli jeszcze nie jedliście lub nie próbowaliście grzybów w tym roku to jest to chyba Wasza ostatnia okazja. Niedługo zostaną już tylko dynie i jabłka 🙁 Ale.. zaczną się nasze kąpiele w morzu (z ekipą z Witomino CrossFit&Kettlebell)! Tylko musi byś tak bliżej zera, bo teraz to można się przeziębić 😉

Potrzebujesz:

  • filety z piersi z kurczaka/indyka
  • kurki
  • masło
  • koperek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Filety rozbij jak na kotlety. Posyp solą i pieprzem. Zawiń w roladkę w środku umieszczając kilka kurek, plaster masła i koperek. Roladki smaż na klarowanym maśle. Możecie to podać ze szpinakiem w oliwie http://www.barbellkitchen.pl/post/53434770108/35-szpinak-w-oliwie-i-miesne-kuleczki

Rady:

Eksperymentujcie w kuchni ile się da, gdyż to chude mięso szybko się nudzi i żuje i żuje i żuje… Polewajcie masłem szałwiowym, tłuszczem z boczku, faszerujcie tłustymi serami (im dłużej fermentują tym mają mniej laktozy a wapń lepiej się wchłania), warzywami. 

Bonus:

Czytając ten tłusty blog, miłością pałamy do Pani prowadzącej i podziw swój wyrażamy zachęcając Was do spojrzenia na jej przepisy i paczenie na świat! Link do artykułu o liczeniu kalorii i zaleceniach ilościowych ww:tł.:białek. 

http://www.tlustezycie.pl/2013/10/kalorie-biako-wegle-tuszczlicz-tylko.html