#36 Paleo lody – sorbet truskawkowy

Przepraszam za długi wstęp ale musiałem.. 😉 Jesteśmy obecnie fanatykami sprawdzania poziomu cukru.. Więc jeśli Cię to interesuje to czytaj dalej.
Owoce zawierają cukier prosty (monosacharyd) zwany fruktozą. Fruktoza omija szlaki metaboliczne i zamiast tworzyć glikogen mięśniowy lub wątrobowy jest transportowana prosto do tkanki tłuszczowej (tak w skrócie). Stąd nie zalecana jest duża ilość owoców tym, którzy chcą zrzucić nadmiar tłuszczyku. Fruktoza wchodzi też w skład wielu potraw dietetycznych (ze względu na niższy od zwykłego cukru ig i wolniejszy czas wchłaniania). Dlatego w paleo diecie unikamy słodzików, półek ze “zdrową żywnością” oraz żywności dla diabetyków. Przyczyną, dla której się tak dzieje z cukrem owocowym, jest być może przystosowanie człowieka do sezonowości w naturze i pojawienie się owoców (dobrobytu) było dla nas sygnałem do magazynowania energii. Jest to też super okres na poczęcie dziecka, ze względu na podwyższony poziom tk. tł. który znacząco wpływa na poziom estrogenu, ale też odpowiedniego naświetlenia i związanej z tym syntezy witaminy D i wielu innych witamin.
No i ten okres właśnie nadszedł! Cieszmy się więc dużą ilością i różnorodnością owoców (pełnych witamin), choć nie stawiajmy na nich całej naszej diety.
Podajemy przepis na pyszne paleo lody (sorbet truskawkowy):

  • ½ kg truskawek
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka wódki (dzięki niej sorbet nie zamarznie na kamień)

Przygotowanie: Wszytko bledujemy i wstawiamy na na kilka godzin do zamrażalnika.
Rady: Cytryna zapobiegnie utlenianiu i obniży indeks glikemiczny potrawy. Nie jedzcie takich rzeczy przed snem bo obudzicie się w nocy głodni (na zasadzie im coś wyżej poleci – np cukier, tym z większym hukiem spadnie).