#35 Szpinak w oliwie i mięsne kuleczki

image

Udało mi się odwiedzić Chorwację! Jupi! Przez kontuzję kolana, bieganie, podnoszenie i podrzucanie musiałem odstawić na bok.. Na podtrzymanie formy serwuję sobie (i piękniejszej połówce) czyste paleo. W Chorwacji nie trudno o nie! Mnogość świeżych owoców morza, dojrzałych papryk i innych naturalnych składników wprawia w osłupienie! W związku z tym przedstawiamy szybki przepis inspirowany tamtejszym klimatem.

Potrzebujesz:

  • pęk ŚWIEŻEGO szpinaku
  • ząbek-dwa czosnku
  • oliwę z oliwek (parę łyżek)
  • szczyptę soli

na kuleczki mięsne:

  • pół kg mięsa mielonego (nasze było cielęce)
  • 1 jajko
  • garść poszatkowanej świeżej kolendry
  • szczypta nasion kolendry (startych/zmielonych)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 papryczka czerwona
  • papryka słodka w proszku
  • cebulka

Przygotowanie: Kotleciki: mięcho dokładnie wymieszać z jakiem, świeżą papryką i przyprawami wygnieść i uformować w kuleczki po czym obtoczyć w słodkiej papryce. Smażyć na maśle klarowanym. Sprawdź czy nie są surowe w środku i podduś jeśli trzeba. Skrop delikatnie kilkoma kroplami cytryny. Szpinak: umyj dokładnie (szpinak lubi chować piasek w liściach). Przekrój na pół, po długości – tak, żeby się mieścił w naczyniu. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć skrojony czosnek i po minucie szpinak. Podsmaż całość przez chwilę na średnim ogniu – tak żeby szpinak zmiękł lekko i stracił połowę swojej objętości. Posól do smaku. Całość możesz delikatnie polać gęstym jogurtem i posypać chilli.