#32 Szparagi z indykiem

image

Wiosna zawita艂a do domu i zagrody 馃檪 Korzystamy z okazji i gotujemy szparagi! Czy wiecie, 偶e s膮 bogatym 藕r贸d艂em witaminy K i kwasu foliowego? Zawieraj膮 karoten, witaminy B, B2, B6, witamin臋 C, a tak偶e sole potasowe, wap艅, s贸d, magnez, fosfor, fluor i 偶elazo. Maj膮 tak偶e dzia艂anie bakteriob贸jcze i zapobiegaj膮 powstawaniu chor贸b nowotworowych. Niekt贸rzy uwa偶aj膮 je doskona艂y afrodyzjak 馃槈
A my jako nast臋pcy my艣liwych i zbieraczy, ubierzemy nasze warzywa w poka藕n膮 ilo艣膰 bia艂ka i t艂uszczu zwierz臋cego 馃檪

Potrzebujesz:

  • szparagi (p臋czek)
  • pier艣 kurczaka/pol臋dwiczk臋 wieprzow膮/pol臋dwic臋 wo艂ow膮
  • 100ml sosu sojowego
  • 艂y偶eczka miodu
  • szczypta soli
  • p艂atki migda艂owe
  • parmezan (jak jeste艣 strikte paleo to odpu艣膰)

Przygotowanie:
Zagotuj wod臋 ze szczypt膮 soli. W tym czasie op艂ucz i obierz delikatnie szparagi. – Kupili艣my bia艂e i obrali艣my delikatnie ko艅c贸wki. Zielone, s膮 delikatniejsze i nie wymagaj膮 obierania. Odkr贸j zdrewnia艂e ko艅ce. Wrzu膰 do wrz膮cej wody. Gotuj do p贸ki nie zmi臋kn膮. W nasze widelec wszed艂 po 10-12minutach. Co do mi臋sa to potnij je w du偶e plastry i rozbij, 偶eby mia艂y r贸wn膮 grubo艣膰. Zanurz je w marynacie z sosu sojowego i miodu na 10-20min. Ugotowane szparagi zawi艅 w mi臋so wyj臋te z marynaty. Mo偶esz u偶y膰 wyka艂aczek, 偶eby spi膮膰 ca艂o艣膰. Podsma偶 wszystko na oleju palmowym lub klarowanym ma艣le. Dla naszej piersi z indyka by艂o to 2-3 minuty z ka偶dej strony. Polej ca艂o艣膰 艂y偶eczk膮 sosu z patelni, posyp p艂atkami migda艂owymi i parmezanem. Smacznego!