#28 omlety

imageObalmy wszystkie mity o szkodliwości jajek i spróbujmy zrobić delikatny omlet z Waszymi ulubionymi składnikami! Ważną sprawą jest dobór jaj. Te z wolnego wybiegu mają zupełnie inny skład (inną zawartość witamin, składników mineralnych, tłuszczy – pożądanych przez nas omega-3 i ich stosunku omega-3/omega-6) niż jaja kur z ferm, karmionych wyłącznie paszą!

Potrzebujesz:

  • 3 jaja/1 omlet
  • boczek
  • pieczarki
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • ser żółty

/

  • szynka
  • cebula
  • młody szpinak
  • sól, pieprz
  • ser żółty

/

  • pieczarki
  • tymianek
  • salami
  • papryka
  • sól, pieprz
  • ser żółty

/

Już rozumiesz jak łatwo skomponować własny omlet? Następna wersja jest Twoja!

Przygotowanie: rozgrzej patelnię. Na oliwie podsmaż przygotowane warzywa i mięso. Jeśli wybraliście boczek to zacznijcie od niego. Niech puści tłuszcz i dopiero dorzućcie warzywa. Pieczarki powinny być tylko zesmażone z wierzchu. Cały ich aromat, wilgoć i delikatność zamknięta w środku. W szklance rozbełtaj jaja z pieprze, solą i tymiankiem na jednolitą masę. Dorzuć odrobinę masła. Masło szybko się pali, więc jak się tylko roztopi i rozprowadzi po patelni wlej jajka. Smażenie omleta to proces.. Do momentu ścięcia się jajek staraj się widelcem delikatnie mieszać masę. Smażenie powinno Ci zająć 5-10min max. Posyp ziołami, tartym serem (czym chcesz). Zsuwając na talerz złóż omlet na pół.

Rady: Jeśli bardzo zależy Ci na przewróceniu omleta to pomóż sobie talerzem! – Przykryj talerzem patelnię, przewróć całość do góry nogami a potem zsuń z talerza zawartość z powrotem na patelnię. Osobiście nie przewracam. Czasami przykrywam pokrywką, żeby para ścięła jajka z wierzchu.