#26 Bananowe pancaksy

image

Przepis mega prosty! Jak zajmie Ci więcej niż 10min to z gotownia proponuję wodę na herbatę 😛
Potrzebujesz:

  • 2-3 banany
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu (ma działanie antyoksydacyjne, wg nowych badań pobudza receptory insuliny, przez co większa zdolność wykorzystania glukozy przez komórki)
  • szczypta soli
  • wanilia
  • łyżeczka sody
  • (opcjonalnie miarka wheya, + 2-3 mleczka kokosowego)

Przygotowanie: Wrzuć wszystko do melaksera i zmiksuj (zostaw sobie pół banana do dekoracji). Placki smaż na rozgrzanej i posmarowanej olejem palmowym patelni po 2 min z każdej strony (aż się zrumienią i urosną). Podawaj z kilkoma plasterkami banana (lub innego owocu, ale banan najlepiej pasuje..), jogurtem i miętą, posypane cynamonem.

Rady: jeśli ciasto wydaje Ci się za rzadkie to dorzuć łyżkę-dwie mąki ryżowej/migdałowej/kokosowej.. Ale to dopiero po usmażeniu pierwszej serii. Soda spowoduje rośnięcie placków.