#25 ryż sposób one

image

Z ryżem jest tak iż nie należy do “strict paleo”. Jego indeks glikemiczny waha się od 50-70 (ryż basmati 50, długo ziarnisty 60, ryż biały 70). Jest kaloryczny, ale jest ziarnem bezglutenowym! Czyli moim zdaniem wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć. Podczas wzmożonych treningów i dużego zapotrzebowania na kalorie uzupełniamy nasze posiłki ryżem. Jeśli chcecie zejść z tkanki tłuszczowej ale mieć energię na trening i codzienne obowiązki to proponuję ryż basmati – zawiera mniej amylopektny a więcej amyzyny (amylopektyna bardzo mocno podnosi poziom cukru we krwi. Wchodzi w skład koncentratów węglowodanowych.) dzięki czemu nie poczujesz się senny po posiłku. 

My jemy ryż na wiele sposobów. Oto jeden z nich.

Potrzebujesz:

  • Ryż
  • 1 papryczkę chilli
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pęczek kolendry (zawiera karoten i witaminę c)
  • sok z limonki (obniży indeks glikemiczny ryżu i nada trochę świeżości i delikatności potrawie)
  • ząbek czosnku

Przygotowanie: upraż ryż (my prażymy w wypiekarce do ryżu.. fajna sprawa, tym bardziej, że posiada timer z odliczaniem do 12 godzin). Zachęcamy do prażenia ryżu, a nie gotowania plastikowych woreczków. Zrób tak: wsyp 200g ryżu (na 2-3 os) do garnka. Wypłucz go, aż woda będzie przejrzysta. Zalej wodą tak, żeby przykrywała 1cm ponad powierzchnię ryżu. Dodaj szczyptę soli. Postaw na ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć przykryj pokrywką, wyłącz płomień i pozostaw garnek zamknięty do momentu aż ryż wchłonie całą wodę (ok 15-20min). Nasze mamy często wkładały gar pod kołdrę, żeby utrzymał dłużej temperaturę.

Na patelnię skropioną oliwą wrzuć posiekane na drobno, lub starte, chilli i ząbek czosnku. Podsmaż, dorzuć koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Wrzuć wyprażony ryż. Smaż i mieszaj aż ryż wchłonie smaki które przygotowaliśmy. Polej całość sokiem z połowy limonki. Wmieszaj  pęczek posiekanej kolendry. Uzyskałeś doskonały dodatek do ryb, delikatnych mięs, przekąsek #20).