#23 Szybki łosoś w szynce

imageCo może być lepszego od soczystej rybki owiniętej pergaminem intensywnej w smaku szynki?! – Może tylko rybka posypana boczkiem… 🙂
Potrzebujesz:

  • Świeży filet łososia
  • musztardę dijon
  • szynkę parmeńską (szwardzwaldzką czy jakąkolwiek inną)
  • sól, pieprz
  • oliwę

 Przygotowanie: Umyj i ususz filet. Posól delikatnie mięso (szynka może być słona więc uważaj). Zawiń całość w cenkie plasterki szynki i wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopnie na 15min. Możesz też podsmażyć na oliwie (lub oleju palmowym). W takim wypadku smaż po 1-2min na kążdej ze stron. Łosoś powinien być w środku soczysty i delikatnie niedosmażony. To nie kurczak 😉