#19 Rolada z polędwicy

image

Potrzebujesz:

  • 1 polędwicy wieprzowej
  • 1 jabłka
  • 100ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulę
  • szczypta curry
  • 1 jajko (do oblania rolady)
  • garść orzechów/płatków migdałowych/zmielonych nachos

Umyj i osusz polędwicę. Ostrym nożem rozkrój polędwiczkę rozwijając ją. – Zacznij kroić nisko, równomiernie obserwując czy zachowujesz taką samą grubość mięsa. Lekko roztłucz, aby wyrównać grubość. Dobraw pieprzem. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój na drobną kosteczkę i zeszklij na oliwie (ok 3min). Obierz jabłko, pokrój na kosteczkę i dorzuć warzyw na patelni. Warzywa podlej bulionem i dodaj szczyptę curry. Tak przygotowany farsz nałóż na polędwiczkę i zawiń. Na panierkę proponujemy: suszone jabłka i garść orzechów wrzuć do melaksera i zmiel (polecamy też panierkę z płatków migdałowych lub w ostateczności z kukurydzianych nachos – zmiel je w melakserze). Posmaruj roladkę jajkiem, posyp panierką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40min (aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 65-70 stopni).

Rady: Niezłym pomysłem byłby jabłkowy sos. Podaj z pieczonymi lub duszonymi warzywami.