Brukselki z boczkiem i sosem musztardowym

 

Rzutem na taśmę, chwilę przed Sylwestrowym szaleństwem przybywam z przepisem na przekąskę! Sądzę że są jeszcze wśród Was osoby które nie do końca mają plan na wieczorne zagryzki. I dobrze! Bo ten przepis jest dziecinnie prosty, a do tego zdrowy! Brukselka bowiem jest źródłem niezwykle korzystnych wartości odżywczych. Już 4 brukselkami pokryjecie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, dwukrotnie przekroczycie zalecaną ilość spożycia witaminy K, a do tego przyjmiecie dawkę niezbędnych minerałów (m.in. manganianu, magnezu, czy potasu).  Dodatkowo, brukselka jest bogata w błonnik i kwas alfa-liponowy, a jak dowodzą naukowcy, pomaga on utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

A boczek… wiadomo, z boczkiem wszystko jest smaczniejsze 🙂

 

Potrzebujesz:

  • brukselki
  • boczek w plastrach

 

Do przygotowania sosu:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego o dobrym składzie
  • 1 łyżkę musztardy francuskiej
  • sólo i pieprz

 

Przygotowanie:

Brukselki oczyść, umyj i wysusz. wąskim plastrem boczku owiń każdą z brukselek. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Owinięte brukselki piecz ok 30 minut w temperaturze 180C (aż boczek się zarumieni). Po wyciągnięciu w każdą brukselkę wbij wykałaczkę.

Musztardę wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.