#16 Zupa cebulowa

image

Chodziła za mną od miesiąca! Jamie Oliver oczywiście był przyczyną.. Wersja, którą proponujemy nie jest ani strikte paleo (ze względu na żółty ser) ani wersją Jamiego – przez brak zapiekanych tostów.. (pszenica!).

Potrzebujesz:

  • 2 dużę cebule
  • 1 łodygę pora
  • 3 ząbki czosnku
  • litr bulionu
  • starty żółty ser do położenia na dnie talerza
  • oliwa + łyżka masła

Przygotowanie: Pokrój cebule na pióra, pora i czosnek. Na rozgrzaną oliwę z łyżką masła wrzuć posiekany czosnek. Po minucie dorzuć pokrojone warzywa. Duś mieszając co parę minut aż cebula i por staną się szkliste i lekko zbrązowieją. Zalej wszystko bulionem (własnej roboty!!!) i gotuj na średnim ogniu przez 10min. Dopraw solą, pieprzem, łyżką sosu sojowego.

Podanie: rozłóż starty, żółty ser na dnie talerza i zalej go gorącą zupą. Na wierzch pasuje świeży tymianek lub zesmażony na oliwie liść szałwi 🙂