#15 Krem z pieczonych buraków z jabłkami

image

Słodkie, pieczone warzywa kojarzą mi się nieodparcie z jesienią. Mimo głębokiej zimy próbujemy odtworzyć bogactwo smaku z najlepszego warzywnego okresu roku.

Buraki są tanie, zdrowe i mocno niedoceniane! Zwalczają nowotwory, zawierają mnóstwo witamin i soli mineralnych. Po upieczeniu stają się niesamowicie słodkie. My łączymy je z dzisiaj z jabłkami!

Potrzebujesz:

  • 3-4 buraki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 1 cebulę
  • litr bulionu
  • trochę oliwy do smażenia
  • sól i pieprz do przyprawienia
  • jogurt

Przygotowanie: Umyj buraki. Przekrój na pół. Obwiń w folię, błyszczącą stroną do środka. Do środka dorzuć czosnek a buraki skrop odrobiną octu winnego i oliwy/masła. Piecz przez 40-50min w temperaturze 180 stopni (albo sprawdzaj szpikulcem czy zmiękły). Na patelni, na oliwie, zeszklij cebulę pokrojoną w pióra z jabłkiem (obieram i kroję w kostkę). Buraki po wyjęciu z piekarnika obierz. Wrzuć do garnka i gotuj razem z cebulą i jabłkami z patelni. Dolewając bulion i gotuj 10min. Zmiksuj wszystko razem na jednolitą masę. Dopraw do smaku.

Doprawiamy i dekorujemy: wmieszaj na wierzchu łyżkę jogurtu/śmietany i ułóż kilka plasterków bekonu zesmażonego na chrupiąco. 

Rady: Wszystkie warzywa, które upieczesz staną się słodkie! Możesz tworzyć dowolne kompozycje nie bojąc się dominacji, któregoś ze smaków. Czosnek pieczony w łupinach nie gorzknieje (chyba, że spalisz). Można go wyciskać do zup i sosów.