#144 Brownie z batatów

image

Uwaga! Przepis ten jest ekstremalnie niebezpieczny! I trzeba się z materiałem obchodzić baaaardzo ostrożnie. Zapytacie dlaczego?! Ano dlatego, że brownie jest mocno uzależniające i grozi przejedzeniem. W dni treningowe macie wolną rękę;) 

Potrzebujesz:

  • 700 g batatów (2 sztuki średniej wielkości)
  • 100 g daktyli
  • pół szklanki kakao
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • ulubione owoce (opcjonalnie; mrożone lub świeże)

Opis:

Bataty ugotuj do miękkości i wystudź. Daktyle zalej wrzątkiem i pozwól im zmięknąć (ok 10 minut). Do miski wrzuć bataty, namoczone daktyle i wszystkie pozostałe składniki. Zblenduj na gładką masę. Formę o wielkości ok 30×20 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią i piecz przez ok 30­- 35 min w temp. 180 stopni.

Rada:

Do ciasta polecam dodać kwaskowate owoce, które będą się fantastyczie komponowały ze słodkim brownie. Moimi ulubionymi w tym przypadku są borówki amerykańskie, jagody, maliny, wiśnie i często, szczególnie poza sezonem “owocowym” używam owoców mrożonych. Wystarczy tuż przed wstawiniem ciasta do pieca, wylożyć je na wirzch i delikatnie docisnąć. Ilość owoców zależy od Was, ja jako fanka borówek i malin, nie żałuję ich;)

image