Brownie z batatów

image

 

Uwaga! Przepis ten jest ekstremalnie niebezpieczny! I trzeba się z materiałem obchodzić baaaardzo ostrożnie. Zapytacie dlaczego?! Ano dlatego, że brownie jest mocno uzależniające i grozi przejedzeniem. W dni treningowe macie wolną rękę;)

Potrzebujesz:

Opis:

Bataty ugotuj do miękkości i wystudź. Daktyle zalej wrzątkiem i pozwól im zmięknąć (ok 10 minut). Do miski wrzuć bataty, namoczone daktyle i wszystkie pozostałe składniki. Zblenduj na gładką masę. Formę o wielkości ok 30×20 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią i piecz przez ok 30­- 35 min w temp. 180 stopni.

Rada:

Do ciasta polecam dodać kwaskowate owoce, które będą się fantastycznie komponowały ze słodkim brownie. Moimi ulubionymi w tym przypadku są borówki amerykańskie, jagody, maliny, wiśnie i często, szczególnie poza sezonem “owocowym” używam owoców mrożonych. Wystarczy tuż przed wstawieniem ciasta do pieca, wyłożyć je na wierzch i delikatnie docisnąć. Ilość owoców zależy od Was, ja jako fanka borówek i malin, nie żałuję ich;)

Jeśli nie zdecydowaliście się dodać cynamonu do ciasta lub bardzo go lubicie możecie posypać go po wierzchu ciasta dekorując je w ten sposób. Pamiętajcie, że cynamon poprawia glikemię poposiłkową, gdy spożyje się go znaczną ilość (3-6g) w porcji. Przeczytaj o tajemnicy działania cynamonu tutaj

 

image

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *