#141 Daktylowe kokosanki

image

Polecamy małą weglowodanową bombę w postaci batoników daktylowych z wiórkami kokosowymi. Niewątpliwa ilość kalorii jaką niosą ze sobą batoniki ustawia je jako doskonałe doładowanie w dni treningowe.

Potrzebujesz:

  • szklanki wiórków kokosowych (ok 80 g)
  • ¼ szklanki syropu z daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczyptę soli
  • wiórki ziarna surowego kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przygotuj syrop z daktyli: zalej je gorącą wodą (użyj tylko tyle wody aby je zakryły), przykryj naczynie i odczekaj ok 10 min aż zmiękną, po czym zblenduj na gładką masę.

Wymieszaj dokładnie syrop z daktyli ze wszystkimi pozostałymi składnikami (olej kokosowy dodaj miękki lub płynny). Przełóż na blachę wyłożoną papierem lub folią, dociśnij, wyrównaj i odstaw na godzinę do lodówki (lub na kwadrans do zamrażalnika)’. Podawaj pokrojone w kwadraty.