# 140 Krem marchewkowy z kasztanami jadalnymi

Jesień co prawda powoli się kończy, ale kasztany (jadalne!), nadal można jeszcze dorwać w sklepach. Dlatego, na pierwsze mroźne dni, podrzucamy Wam przepis na pyszny, rozgrzewający krem. Zupa, jak to zwykle w naszym wypadku bywa, bardzo łatwa w przyrządzeniu, ale obiecujemy, smak Was zachwyci! 

Potrzebujesz:

  • Litr bulionu
  • 4 – 5 marchewek
  • 250 g kasztanów jadalnych
  • skórka z 1 pomarańczy
  • Świeży imbir (wielkości kciuka)
  • Świeży tymianek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kasztany natnij nożem, a następnie gotuj we wrzącej, osolonej wodzie ok 10 min. Pozostaw do wystygnięcia, po czym obierz z łupinek. W bulionie ugotuj do miękkości marchewki. Kiedy marchew będzie miękka, dodaj kasztany i zblenduj (kasztany nie zblendują się na gładką konsystencję, ale to dobrze, bo dzięki temu krem będzie się przyjemnie chrupał). Dodaj starty imbir, skórkę z pomarańczy, sól i pieprz do smaku, oraz  świeży tymianek