#137 Sałatka z wątróbką i gruszką

image

Pod
względem kulinarnym, tegoroczne lato będzie nam się kojarzyło z
wątróbką. A to wszystko dlatego, że odkryliśmy ją na nowo, w nowym,
owocowym i szalenie smacznym akompaniamencie. Przepyszna jest z malinami
(z musem malinowym hm….:)), jabłkami, czy gruszkami. Dodatkowo na jej
korzyść przemawia fakt, że jest świetnym źródłem żelaza, cynku, wit z
grupy B, białka, no i jest bardzo tania. A jako że deszczowo dziś za
oknem, na blog wjeżdża nasza ulubiona letnia sałatka.

Potrzebujesz:
300 g wątróbki drobiowej
2 twarde gruszki
2 cebule
rukola
sól i pieprz
masło klarowane (do smażenia)
sok z cytryny

Przygotowanie:
Wątróbkę
umyj i osusz. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i wrzuć
wątróbkę. Smaż ją ok 5 minut, przewracając co jakiś czas tak aby równo
się usmażyła z obu stron. Przełóż na talerz, posól i popieprz:) Gruszki
pokrój w ósemki, usuń gniazda, skrop sokiem z cytryny i jako kolejne
smaż na maśle klarowanym aż staną się miękkie (ważne aby się nie
rozpadały!). Zdejmij je z patelni i jako ostatnią podsmaż cebulę
pokrojoną w cieniutkie paseczki. W zasadzie cebuli wiele nie potrzeba,
chodzi bardziej aby ją podgrillować, niż usmażyć na brązowo. Na talerzu
ułóż garść rukoli, pokrojoną w paski wątróbkę, gruszkę i cebulę. Całość
dodatkowo skrop sokiem z cytryny.