#125 żurawina z imbirem

image

Jesień jest czasem żurawiny. Warto zrobić sobie kilka słoiczków witamin i składników przeciwzapalnych na zimowe, pochmurne dni. Konfitura jest fantastycznym dodatkiem do herbaty.

Potrzebujesz:

  • 500 g świeżej żurawiny
  • świeży imbir (kawałek mniej więcej wielkości kciuka)
  • pół cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pół szklanki wody
  • cynamon, goździki (opcjonalnie)

Opis:
Żurawinę umyj i wrzuć do garnka, zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz gaz, aby żurawina delikatnie “pyrkała”. Dodaj cukier, starty imbir, wyciśnięty sok z cytryny, oraz jej skórkę (którą wyciągniesz po ugotowaniu konfitury, nada ona całości aromatu). Jeśli lubisz korzenny smak, dodaj także pozostałe przyprawy. Imbir możesz również wrzucić w całości, dzięki temu nie będzie konieczności jedzenia jego kawałeczków. Wówczas po przygotowaniu, przed przełożeniem do słoiczków, wyciągnij korzeń.
Ważne! Pamiętajcie aby garnek przykryć koniecznie przykrywką, bo w przeciwnym razie czeka Was sprzątanie – żurawina pęka.