#12 Japoński rosół z jajkiem

image

Nauczyłem się robić tą zupę na studiach od mojego przyjaciela Tadashi’ego Igawy. Szybka, tania i pożywna (na studiach wszystkie 3 cechy miały znaczenie :)). 

Potrzebujesz:

  • 1 marchew
  • kilka liści kapusty pokrojonych w paseczki
  • pierś z kuraka
  • bulion
  • 1 jajko
  • łyżkę sosu sojowego
  • pieprz

Przygotowanie: pokrój kapustę na paseczki, marchew na plastry, kurczaka w kostkę, jajko rozbełtaj w szklance. Do gotującego się bulionu wrzuć marchew – ona gotuje się najdłużej. Po 7min dorzuć kapustę i kurczaka. Kiedy warzywa będą miekkie a kurczak się zetnie doprowadź do wrzenia, zamieszaj zupę wytwarzając wir i zacznij wlewać powoli jajko. Im wolniej będziesz wlewać jajko tym cieńsze nitki utworzysz. Woda powinna być gorąca ale nie bulgocząca, bo nici z nitek ;). Dopraw całość pieprzem i sosem sojowym.