#119 ciasto bananowe

image

Polecamy Wam przepis na przepyszne ciasto bananowe!

Potrzebujesz:

  • 4 dojrzałe banany
  • 5 łyżek miodu (możecie nie dawać bo i tak słodkie)
  • 2/ 3 jajka (2 duże, 3 małe)
  • 100 g masła
  • 170 g mąki kokosowej / gryczanej (lub miksa 50:50 bazując na mąkach: kokosowej/ryżowej/gryczanej/migdałowej)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie: Rozgniecione banany połącz z miękkim masłem, jajkami, płynnym miodem i cukrem wanilinowym. Przesiej mąkę i sodę oczyszczoną i wymieszaj z masą bananową. Wlej do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia dla ciasta na mące gryczanej to 60 minut, na mące kokosowej ok 40-45 min (ciasto powinno mieć brązową skórkę). Wybierając miks mąk, w trakcie pieczenia sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest wypieczone i obserwuj aby nie spaliła się skórka.

Na zdjęciu pokazujemy ciacho w wersji na mące gryczanej.