#117 Pizza na dyni piżmowej

image

Dynia piżmowa, po upieczeniu, w smaku i konsystencji bardzo przypomina bataty. Dzisiaj posłużyła nam do zrobienia małych jednoskładnikowych podkładów pod pizzerki.

Potrzebujesz:

  • Dynię piżmową
  • olej kokosowy/masło klarowane/oliwę
  • sól

do sosu:

  • pomidora
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • bazylię
  • odrobinę octu balsamicznego (jeśli dopuszczacie go w diecie)
  • sól i pieprz
  • małe chili

Przygotowanie:

Obierz ze skóry dynię i pokrój na plastry. Posmaruj je tłuszczem i wstaw do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Jeśli kładziesz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a nie na ruszcie to obracaj dynie co 10 minut.

Sos: pokrój pomidory, czosnek i podduś wszystko w rondelku. Dodaj zioła, sól i pieprz i zredukuj sos, poprzez odparowanie nadmiaru wody. Przesmaruj sosem podkłady, nałóż na nie ulubione dodatki i włóż do piekarnika na kolejne 15 minut. W naszym przypadku, połowa pizzerek była wegetariańska a połowa nie 🙂