#114 muffinki pomidorowo jajeczne

image

Przygotowanie zajmuje około pół godziny, razem z pieczeniem, więc jeśli się śpieszycie możecie zostawić sobie ten przepis na weekend. Smakuje obłędnie! Zawiera najpotrzebniejsze tłuszcze i jest low carb i nie ma smażenia.

Potrzebujesz:

  • Większe pomidory
  • wiejskie jaja
  • bekon <3 lub łosoś wędzony
  • curry (opcjonalnie)
  • klarowane masło
  • sól, pieprz
  • zioła do przybrania i może szczypiorek

Przygotowanie:

Przetnij wierzch pomidorów i wydrąż je delikatnie łyżeczką. W misce wymieszaj jaja (u nas 2 duże na które przypadło 3 żółtka – takie kupujemy :)). Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj bekona na drobne kawałeczki lub paseczki i wymieszaj razem z jajkami. Wlej do pomidorowych miseczek. Na wierzch możesz położyć oregano i polej łyżeczką masła klarowanego. Do jednego pomidora wlaliśmy jajko z curry i musimy przyznać, że smakuje doskonale. Smak łączy się z wędzonym bekonem 🙂 Ale nie każdemu może pasować. Wstawiamy do piekarnika na 20-25min (zależy od wielkości pomidora) nagrzanego do 180 stopni.

Bonus:

Z reszty pomidora możecie zrobić salsę. Siekany pomidor + odrobina cebuli (siekanej i posolonej) + pietruszka lub konedra. Wszystko skropione oliwą i gęstym sosem balsamicznym.

Podobne przepisy:

http://www.barbellkitchen.pl/post/84702719438/105-nalesniki-z-jajkiem-sadzonym

http://www.barbellkitchen.pl/post/54186556192/37-zapiekane-awokado

http://www.barbellkitchen.pl/post/82377702302/101-kotlecik-ziemniaczano-lososiowy-z-jajem

http://www.barbellkitchen.pl/post/67944506643/72-szakszuka-tunezyjski-balagan-na-sniadanie

http://www.barbellkitchen.pl/post/61611768565/54-bekonowo-jajeczne-babeczki

http://www.barbellkitchen.pl/post/47696077594/18-jecie-sniadania