# 11 Jajecznica ze szpinakiem

image

Ktokolwiek modli się o śnieg niech już przestanie! Może tak w drugą stronę?!  My już z wiosennym śniadaniem!

Śniadanie bez chleba?! – tak.. Ale jak można jeść jajecznicę bez chleba?! – można.. Wystarczy, że dodasz jakieś węglowodany złożone w postaci szpinaku, sałaty, do tego tłuszcze z oliwy i awokado. Energi wystarczy Ci na długo!

Do potrawy użyliśmy:

  • garść szpinaku (może być mrożony)
  • 2-3 jajka z wolnego wybiegu (0 lub 1)
  • pokrojony boczek (kilka plasterków)
  • łyżeczkę masła lub oliwy
  •  sól i pieprz
  • opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego ale wtedy nie solimy.

Przygotowanie:

Podsmaż boczek, aż się przyrumieni i puści tłuszcz. Dodaj szpinak. Smaż aż odparuje większa część wody. Dodaj łyżeczkę masła i wbij jajka. Smaż powoli, mieszaj, żeby nic nie przywarło. To wszystko! Smacznego 🙂