# 10 słodkie pyry z Californi

image

Łatwo stracić zapał gdy wpadnie się w rutynę. Dotyczy to zarówno treningów, gotowania, diet lub jakiegokolwiek innego zajęcia. Dlatego staramy się urozmaicać dietę na różne sposoby.“ Paleo diecie” Robb Wolf, w dni treningowe, zaleca bataty – czyli słodkie ziemniaki. Za pewne dlatego iż mieszka gdzieś w Californi a nie w Poznianiu bo wtedy pisałby o pyrach.. Mimo wszystko spróbowliśmy i dzielimy się wrażeniami.

Potrzebujesz:

  • 1 batata (jest spory więc 1 starczy dla 3-4 osób)
  • szczyptę soli (używamy morskiej, którą mielimy bardzo grubo)
  • 3 łyżki masła
  • odrobinę pieprzu

Batata obieramy, kroimy na plastry grubości centymetra. Smarujemy masłem z każdej strony. Solimy i pieprzymy. Całość zawiajamy w folię (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok 30min w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas szpikulcem czy są miękkie. Jeśli tak to wyjmujemy!

Do batatów daliśmy skrzudełka kuraka.

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka chilli startego na tarce
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku (ile kto lubi)

Przygotowanie:

Mieszamy składniki na marynatę, zalewamy nią skrzydełka i odstawiamy na  godzinę do lodówki. Skrzydełka pieczemy (razem z batatami). Piekliśmy nasze przez 30-40min przewracając co jakiś czas – aż uzyskały złodzisty kolor. Funkcja termoobiegu jest bardzo przydatna.