HOMA-IR to prosty, pośredni wskaźnik insulinooporności [1]. Wylicza się go z dwóch parametrów – glukozy oraz insuliny pobranych na czczo.
Stężenie cukru we krwi jest ściśle powiązany ze stężeniem hormonu – insuliny.
Najczęstsze zaburzenia gospodarki glukozowej, a tym samym z konieczności wytwarzania większej ilości insuliny, są związane z otyłością brzuszną oraz siedzącym stylem życia.
O wszystkich powodach braku reakcji komórek na insulinę napisaliśmy dłuższy artykuł: powody insulinooporności
Aby przeciwdziałać insulinooporności należy wprowadzić regularną aktywność fizyczną, dostosowaną do własnych możliwości oraz wprowadzić zmiany w sposobie żywienia.
_
Bibliografia:
- Szurkowska M., Szafraniec K., Gilis-Januszewska A., Wskaźniki insulinooporności w badaniu populacyjnym i ich wartość predykcyjna w określeniu zespołu metabolicznego, Przegląd Epidemiol, 2005