Wegetarianizm. Diety roślinne w teorii i praktyce.

Wczytuję mapę...

Data/Czas
Date(s) - 02/12/2017
09:00 - 17:00

Lokalizacja
GCH Manhattan

Kategorie


 

Serdecznie zapraszamy na szkolenie z zakresu diet roślinnych!

Diety roślinne, jak dieta wegetariańska i wegańska, cieszą się coraz większą popularnością. Wbrew powszechnym wciąż mitom – możliwe jest odpowiednie zbilansowanie diety tak, aby nie powodowała ona niedoborów makro- i mikroelementów, a przy okazji sprzyjała zdrowiu. Ponadto – jak wynika ze stanowiska amerykańskiej akademii żywienia i dietetyki – diety roślinne są bezpieczne dla człowieka na każdym etapie życia – w tym dla kobiet w ciąży, dzieci i sportowców. Jak pokazują badania – diety roślinne mogą pomóc w poprawie stanu zdrowia w przypadku niektórych problemów metabolicznych.

 

Na szkoleniu skupimy się więc na takich zagadnieniach, jak:
✅ motywy wyboru diety roślinnej + rodzaje diet roślinnych
✅ makroskładniki na diecie roślinnej (białka, tłuszcze, węglowodany)
✅ mikroskładniki na diecie roślinnej (z naciskiem na te najbardziej niedoborowe w diecie bezmięsnej)
✅ suplementacja na diecie roślinnej (czy jest niezbędna?)
✅ przykładowy jadłospis prawidłowo zbilansowanej diety wegetariańskiej/ wegańskiej
✅ systemy żywieniowe w wersji roślinnej (low carb, high carb, itp.)
✅ na co zwrócić szczególną uwagę w diecie wege-sportowca + przykładowy jadłospis
✅ dieta roślinna dla kobiet w ciąży
✅ dieta roślinna u dzieci
✅ kiedy dieta roślinna ma potencjał leczniczy a kiedy może być problematyczna (choroby metaboliczne, tarczyca, IBS, itp.)
✅ praktyka – układanie planu dietetyczno-suplementacyjnego od podstaw – dieta wegetariańska i wegańska

 


Szkolenie odpowiednie będzie dla osób, które mają niewielką wiedzę w zakresie diet roślinnych i chciałby lepiej zrozumieć swoich podopiecznych oraz nabyć podstawową wiedzę – niezbędną do pracy dietetycznej z osobami na dietach wegetariańskich i wegańskich.

 


Agenda szkolenia:
1. Motywy przejścia na diety wege
2. Rodzaje diet wege + omówienie (czym się charakteryzują, popularyzatorzy, etc.)
3. Mity na temat diet wege – czyli znane wątpliwości dotyczące tych diet + merytoryczne uzasadnienie
4. Makroskładniki na diecie wege (z naciskiem na wegańską – najbardziej eliminacyjną)
– Białko
– Tłuszcze
– Węglowodany
5. Mikroskładniki na diecie wege (z wyszczególnieniem tych, na które należy zwrócić szczelną uwagę na diecie bez mięsa, jak Fe, Zn, Ca etc.)
6. Suplementacja na diecie wege – czyli co jest niezbędne, a bez czego można się obyć
7. Systemy żywieniowe na dietach wege (czyli czy możliwa jest dieta low carb etc.)
8. Dieta wege dla sportowców (znani sportowcy na wege dietach, jak bilansować dietę dla sportowca, czy jakieś suplementy mogą mieć szczególne znaczenie) + przykładowy jadłospis jednodniowy dla sportowca
9. Dieta wege dla dzieci i kobiet w ciąży – najważniejsze informacje nt. modyfikacji diety roślinnej w powyższych przypadkach + przykłady jadłospisów
10. Dieta roślinna w chorobach – kiedy ma potencjał leczniczy a kiedy może być problematyczna (choroby cywilizacyjne, tarczyca, IBS, itp.)


Prowadząca szkolenie: mgr Daria Łukowska
dietetyk, trener personalna, fizjoterapeutka. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu. Autorka licznych artykułów o tematyce związanej z żywieniem i aktywnością fizyczną, prowadzi również warsztaty i szkolenia z zakresu dietetyki ogólnej, sportowej oraz diet wegetariańskich. Uczestniczka wielu szkoleń i konferencji z zakresu szeroko pojętej dietetyki klinicznej oraz sportowej. Od dziecka związana ze sportem. Na sobie przetestowała wiele teorii żywieniowych, jednak najbliższa jest jej dieta wegetariańska. Zwolenniczka holistycznego podejścia do pracy z ciałem oraz racjonalnego żywienia, prowadzi bloga „Forma na życie”. Prywatnie – opiekuje się adoptowanym psiakiem, gra na ukulele i rozwija umiejętności aktorskie oraz improwizacyjne. Strona internetowa: Darialukowska.pl


Uczestnicy otrzymają imienne certyfikaty ukończenia szkolenia.
Na miejscu, uczestnikom gwaranujemy: wydrukowane materiały, przerwy kawowe, oraz miłą atmosferę;)


Czas trwania szkolenia: 9:00 – 17:00


Podczas szkolenia planowane są 3 przerwy (jedna 30-minutowa obiadowa + dwie 10-minutowe).


Miejsce szkolenia:
Centrum Konferencyjne w 

Gdańskim Centrum Handlowym Manhattan

Al. Grunwaldzka 82

 

ZAPISY:
Koszty uczestnictwa: 300 zł
Koszt uczestnictwa przy zapisach grupowych (min. 5 osób): 260 zł / osobę


Dane do przelewu:
Barbell Group
18 1050 1764 1000 0092 1654 9403
Dokonanie opłaty jest jednoznaczne z zapisem na kurs.


W tytule przelewu KONIECZNIE proszę wpisać: Wege Gdańsk + imię i nazwisko uczestnika, adres e-mail, nr telefonu. W ciągu 48 h od zaksięgowania się przelewu prześlemy maila z potwierdzeniem uczestnictwa. Dane do faktury prosimy kierować drogą mailową (info@barbellkitchen.pl).
W przypadku zapisów grupowych, poprosimy o podesłanie maila z listą osób będących członkami danej grupy (info@barbellkitchen.pl).
W razie pytań, lub wątpliwości, prosimy o kontakt na adres mailowy: info@barbellkitchen.pl (w tytule wpiszcie hasło „Szkolenie Wegetarianizm Gdańsk”).


Decyduje kolejność wpłat. Ilość miejsc ograniczona.


Regulamin uczestnictwa w szkoleniu: http://barbellkitchen.pl/wp-content/uploads/2017/05/regulamin-uczestnictwa-w-szkoleniach.pdf

 

Bookings

Rodzaj biletu Cena Ilość miejsc
Bilet indywidualny 300,00
Bilet grupowy
dla grup min 5 osobowych
260,00