INTERPRETACJE BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA poziom VII i VIII

Wczytuję mapę...

Data/Czas
Date(s) - 22/10/2017
10:00 - 18:00

Lokalizacja
Centrum Biznesowe Ogrodowa 58

Kategorie


 

 

Zapraszamy na szkolenie z zakresu INTERPRETACJI BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA, prowadzonych przez mgr Monikę Gackowską.

Szkolenie dotyczyć będzie poziomów:
cz.VII – Żeńska gospodarka hormonalna
VIII – Męska gospodarka hormonalna

Szkolenia z cyklu IBL skierowane jest przede wszystkim do dietetyków, studentów dietetyki i kierunków pokrewnych, specjalistów żywieniowych i osób zajmujących się szeroko pojętym doradztwem zdrowotnym i żywieniowym oraz do wszystkich zainteresowanych tematyką.

 

Harmonogram cz.VII – Żeńska gospodarka hormonalna.

  1. Podstawowe wyniki badań laboratoryjnych w ocenie gospodarki hormonalnej: estrogeny całkowite w surowicy, folitropina (FSH), lutropina (LH), inhibiny A i B, hormon antymullerowski, progesteron, SHGB, testosteron wolny, DHEA.
  2. Cykl menstruacyjny. W jakich dniach cyklu badać poszczególne hormony? Czynniki wpływające na zaburzenia miesiączkowania.
  3. Prolaktyna w ujęciu funkcjonalnym.
  4. Niepłodność żeńska – badania laboratoryjne, znaczenie diety przeciwzapalnej oraz indywidualnej suplementacji.
  5. Endometrioza – przypadłość z pogranicza autoagresji?
  6. Projektowanie diet leczniczych w PCOS oraz wtórnym braku miesiączki. Wskazówki żywieniowo – suplementacyjne w PCOS oparte na evidence base nutrition.
  7. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego (w kontekście wyrówniania niedoborów składników mineralnych).

 

Harmonogram cz.VIII – Męska gospodarka hormonalna.

  1. Podstawowe wyniki badań laboratoryjnych w ocenie gospodarki hormonalnej: testosteron całkowity, testosteron wolny, SHGB, DHEA, DHEA-S.
  2. Badania poziomu minerałów w organizmie mężczyzny wpływających na libido.
  3. Hormonoterapia zastępcza.
  4. Regulowanie stężenia testosteronu – podejście żywieniowe.
  5. Niepłodność męska – badania: biochemiczne oraz nasienia. Znaczenie diety przeciwzapalnej i             niedoborów składników mineralnych (m.in cynku oraz selenu) w świetle badań naukowych.
  6. Czy soja psuje męską gospodarkę hormonalną? Na jakie produkty powinni uważać Panowie w swoim codziennym menu?
  7. Projektowanie diet leczniczych w zaburzeniach męskiej gospodarki hormonalnej.
  8. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego (w kontekście wyrówniania niedoborów składników mineralnych).

 

 

Prowadząca szkolenie: mgr Monika Gackowska:
dietetyk kliniczny i sportowy, diagnosta laboratoryjny, dietocoach oraz szkoleniowiec
Absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy na kierunkach: dietoterapia, żywienie w sporcie oraz analityka medyczna, a także licznych kursów obejmujących żywienie w sporcie i dietocoaching. Obecnie w trakcie studiów na Functional Medicine University w Stanach. Wykładowca akademicki oraz prelegentka na konferencjach medycznych oraz żywieniowych. Z powodzeniem prowadzi Centrum Dietetyki Funkcjonalnej w Bydgoszczy, gdzie udziela indywidualnych konsultacji żywieniowo – diagnostycznych, opierając się na podejściu medycyny funkcjonalnej (przyczynowe, a nie skutkowe leczenie chorób) oraz evidence – based medicine. Specjalizuje się w chorobach autoimmunizacyjnych oraz metabolicznych. Ponadto prowadzi szkolenia z „Interpretacji wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka”, które pokazują, że brak sztywnych zasad oraz schematów działania tylko indywidualne podejście przynosi wymierne efekty terapeutyczne. Autorka licznych artykułów publikowanych m.in. w fachowym magazynie „Food Forum” oraz prasie bydgoskiej.

 

Uczestnicy otrzymają imienne certyfikaty ukończenia szkolenia.
Na miejscu, uczestnikom gwaranujemy: wydrukowane materiały włącznie z badaniami będącymi podstawą case studies, przerwy kawowe, oraz miłą atmosferę;)

 

Miejsce szkolenia:

Centrum Biznesowe Ogrodowa 58
ul. Ogrodowa 58

00-876 Warszawa

 

ZAPISY:
Koszty uczestnictwa: 300 zł
Koszt uczestnictwa przy zapisach grupowych (min. 5 osób): 260 zł / osobę

 

Dane do przelewu:

Barbell Group

18 1050 1764 1000 0092 1654 9403

Dokonanie opłaty jest jednoznaczne z zapisem na kurs.

 

W tytule przelewu KONIECZNIE proszę wpisać: IBL  WWA 7+8  + imię i nazwisko uczestnika, adres e-mail, nr telefonu. W ciągu 48 h od zaksięgowania się przelewu prześlemy maila z potwierdzeniem uczestnictwa. Dane do faktury prosimy kierować drogą mailową (info@barbellkitchen.pl). Decyduje kolejność wpłat. Ilość miejsc ograniczona.
W przypadku zapisów grupowych, poprosimy o podesłanie maila z listą osób będących członkami danej grupy (info@barbellkitchen.pl).
W razie pytań, lub wątpliwości, prosimy o kontakt na adres mailowy: info@barbellkitchen.pl (w tytule wpiszcie hasło „Szkolenie – IBL  WWA 7+8”).

 

Regulamin uczestnictwa w szkoleniu: http://barbellkitchen.pl/wp-content/uploads/2017/05/regulamin-uczestnictwa-w-szkoleniach.pdf

 

 

Bookings

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.