INTERPRETACJE BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA poziom I i II

Wczytuję mapę...

Data/Czas
Date(s) - 19/11/2017
10:00 - 18:00

Lokalizacja
Focus Hotel Premium Gdańsk

Kategorie


Zapraszamy na szkolenie z zakresu INTERPRETACJI BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA, prowadzonych przez mgr Monikę Gackowską.

Szkolenie dotyczyć będzie poziomów:
I Morfologia krwi obwodowej
II ABC lipidogramu

Szkolenia z cyklu IBL skierowane jest przede wszystkim do dietetyków, studentów dietetyki i kierunków pokrewnych, specjalistów żywieniowych i osób zajmujących się szeroko pojętym doradztwem zdrowotnym i żywieniowym oraz do wszystkich zainteresowanych tematyką.

Harmonogram cz.I – Morfologia krwi obwodowej:

1. Wyniki badań laboratoryjnych, jako podstawowy element prawidłowo zebranego wywiadu żywieniowego. Jakie badania warto zlecić pacjentowi przed pierwszą konsultacją żywieniową?;
2. Jak przygotować się do badania? Wpływ fazy przedanalitycznej na badania hematologiczne;
3. Patogeneza i charakterystyka niedokrwistości niedoborowych;
4. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń gospodarki żelazowej – normy funkcjonalne. Jak interpretować odchylenia od wartości prawidłowych?;
5. Wskazówki żywieniowe w przebiegu niedokrwistości niedoborowych;
6. Znaczenie stanu mikrobioty jelitowej i ukrytych nadwrażliwości pokarmowych w dietoterapii niedokrwistości;
7. Wskazówki suplementacyjne w niedokrwistości syderopenicznej i megaloblastycznej oparte na wynikach badań;
8. Projektowanie diet leczniczych w niedokrwistości;
9. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego.

Harmonogram cz.II – ABC lipidogramu
1. Ocena zaburzeń gospodarki węglowodanowo – lipidowej w kontekście ryzyka chorób sercowo – naczyniowych oraz neurodegeneracyjnych;
2. Jak przygotować się do badania? Wpływ fazy przedanalitycznej na wynik badania lipidogramu;
3. Patogeneza i charakterystyka blaszki miażdżycowej;
4. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń gospodarki lipidowej – normy funkcjonalne. Jak interpretować odchylenia od wartości prawidłowych?;
5. Homocysteina, hs – CRP, fibrynogen jako niezależne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
6. Hipercholesterolemia rodzinna – jak diagnozować?
7. Wskazówki żywieniowe w przebiegu hipercholesterolemii;
8. Wskazówki suplementacyjne w hipercholestrolemii oparte na wynikach badań;
9. Projektowanie diet leczniczych w zaburzeniach gospodarki węglowodanowo – lipidowej;
10. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego.

 

Prowadząca szkolenie: mgr Monika Gackowska:
dietetyk kliniczny i sportowy, diagnosta laboratoryjny, dietocoach oraz szkoleniowiec
Absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy na kierunkach: dietoterapia, żywienie w sporcie oraz analityka medyczna, a także licznych kursów obejmujących żywienie w sporcie i dietocoaching. Obecnie w trakcie studiów na Functional Medicine University w Stanach. Wykładowca akademicki oraz prelegentka na konferencjach medycznych oraz żywieniowych. Z powodzeniem prowadzi Centrum Dietetyki Funkcjonalnej w Bydgoszczy, gdzie udziela indywidualnych konsultacji żywieniowo – diagnostycznych, opierając się na podejściu medycyny funkcjonalnej (przyczynowe, a nie skutkowe leczenie chorób) oraz evidence – based medicine. Specjalizuje się w chorobach autoimmunizacyjnych oraz metabolicznych. Ponadto prowadzi szkolenia z „Interpretacji wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka”, które pokazują, że brak sztywnych zasad oraz schematów działania tylko indywidualne podejście przynosi wymierne efekty terapeutyczne. Autorka licznych artykułów publikowanych m.in. w fachowym magazynie „Food Forum” oraz prasie bydgoskiej.

 

Uczestnicy otrzymają imienne certyfikaty ukończenia szkolenia.
Na miejscu, uczestnikom gwaranujemy: wydrukowane materiały włącznie z badaniami będącymi podstawą case studies, przerwy kawowe, oraz miłą atmosferę;)

 

Miejsce szkolenia:

Focus Hotel Premium Gdańsk
ul. Nad Stawem 5
80-454 Gdańsk

 

ZAPISY:
Koszty uczestnictwa: 300 zł
Koszt uczestnictwa przy zapisach grupowych (min. 5 osób): 260 zł / osobę

 

Dane do przelewu:

Barbell Group

18 1050 1764 1000 0092 1654 9403

Dokonanie opłaty jest jednoznaczne z zapisem na kurs.

 

W tytule przelewu KONIECZNIE proszę wpisać: IBL  Gdańsk 1 i 2 + imię i nazwisko uczestnika, adres e-mail, nr telefonu. W ciągu 48 h od zaksięgowania się przelewu prześlemy maila z potwierdzeniem uczestnictwa. Dane do faktury prosimy kierować drogą mailową (info@barbellkitchen.pl). Decyduje kolejność wpłat. Ilość miejsc ograniczona.
W przypadku zapisów grupowych, poprosimy o podesłanie maila z listą osób będących członkami danej grupy (info@barbellkitchen.pl).
W razie pytań, lub wątpliwości, prosimy o kontakt na adres mailowy: info@barbellkitchen.pl (w tytule wpiszcie hasło „Szkolenie – IBL Gdańsk”).

 

Regulamin uczestnictwa w szkoleniu: http://barbellkitchen.pl/wp-content/uploads/2017/05/regulamin-uczestnictwa-w-szkoleniach.pdf

Bookings

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.