Choroby autoimmunizacyjne w praktyce Dietetyka – Poziom I

Wczytuję mapę...

Data/Czas
Date(s) - 24/02/2018 - 25/02/2018
10:00 - 17:00

Lokalizacja
Golden Floor w Millenium Plaza

Kategorie


 

Zapraszamy na I poziom szkolenia „Choroby autoimmunizacyjne”! W związku z dużym zainteresowaniem pierwszą częścią szkolenia z cyklu „Choroby autoimmunizacyjne w praktyce Dietetyka”, postanowiliśmy ponownie umożliwić uczestnictwo w szkoleniu. Realizację drugiej części szkolenia planujemy na wiosnę 2018 roku.
Szkolenie skierowane jest przede wszystkim do dietetyków, studentów dietetyki i kierunków pokrewnych, specjalistów żywieniowych i osób zajmujących się szeroko pojętym doradztwem zdrowotnym i żywieniowym oraz do wszystkich zainteresowanych leczeniem kompleksowym chorób autoimmunizacyjnych.
Materiał szkoleniowy ma przybliżyć, uczestnikom szkolenia, zawiłości chorób z autoagresji, funkcjonowanie układu odpornościowego, prawidłową diagnostykę chorób autoimmunizacyjnych oraz zasady wspierania dietetycznego pacjentów z autoagresją. Podczas poziomu pierwszego omówimy choroby autoimmunizacyjne takie jak: Hashimoto, RZS, Graves-Basedow czy Sarkoidoza.
Szkolenie „Choroby autoimmunizacyjne” składa się z II poziomów które tworzą kompendium wiedzy nt tytułowych chorób.


Agenda poziomu I


DZIEŃ I
1. Składowe i podstawy funkcjonowania układu immunologicznego
2. Możliwe przyczyny autoimmunizacji w ustroju
3. Diagnostyka chorób z autoimmunizacji – specyficzne przeciwciała, dysfunkcje układu odpornościowego
4. Nadwrażliwość pokarmowa w chorobach autoimmunizacyjnych, alergie i problemy skórne
5. Mikroflora jelitowa i jej znaczenie oraz współpraca z układem odpornościowym
6. Mimikra molekularna, bariera jelitowa i rola glutenu
7. Markery zapalne a przepuszczalność jelitowa
8. Rola poszczególnych mikro- i makro-elementów w układzie immunologicznym
9. Suplementacja jako ważny element wyrównywania niedoborów i leczenia w chorobach autoimmunizacyjnych
10. Rola laktoferyny w układzie immunologicznym
11. Czynniki antyżywieniowe i ich wpływ na prace układu odpornościowego
12. SIBO jako współistniejący czynnik autoimmunizacji.


DZIEŃ II
1. Hashimoto, Graves-Basedow, RZS – charakterystyka schorzeń i optymalizacja diety
2. Współistnienie chorób autoimmunizacyjnych
3. Wywiad medyczny i żywieniowy z pacjentem autoimmunologicznym jako kluczowy w terapii i dalszej diagnostyce
4. Czy możliwa jest profilaktyka chorób z autoagresji? Co możemy zrobić?
5. Opis przypadków pacjentów z autoimmunizacją – analiza wyników, zastosowane terapie, efekty leczenia w praktyce dietetyka klinicznego
6. Praca z konkretnymi przypadkami – zadania praktyczne


Prowadząca szkolenie: Dominika Gier – dietetyk medyczny

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, absolwentka certyfikowanych szkoleń i kursów doskonalących z zakresu medycyny żywieniowej i dietetyki, min: Kurs doskonalący z endokrynologii, diabetologii i chorób metabolicznych, Leczenie żywieniowe w Oddziałach Intensywnej Terapii, gastroenterologia, leczenie żywieniowe chorych przewlekle, międzynarodowe kursy doskonalące leczenia otyłości SCOPE. Uczestniczka kongresów i sympozjów medycznych dotyczących tematyki żywienia, profilaktyki chorób, promocji zdrowia i medycyny ogólnej. Doświadczenie zawodowe w pracy z Pacjentami zdobywała min. w poradniach cukrzycowej i endokrynologicznej w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku, w poradni gastroenterologicznej oraz na szpitalnym oddziale Nadciśnienia Tętniczego i Cukrzycy UCK w Gdańsku, prowadziła również zajęcia edukacyjne dla nowo zdiagnozowanych pacjentów odziałów szpitalnych. Od lat, z powodzeniem prowadzi jedyne na Pomorzu Centrum Medycyny Żywieniowej i Dietoterapii GR MED, w ramach którego działa Poradnia Dietetyki Medycznej, w której na co dzień zajmuje się tzw. “trudnymi przypadkami”, pacjentami z chorobami autoimmunologicznymi, pacjentami onkologicznymi, z otyłością (w tym olbrzymią), dziećmi z nadmierną masą ciała, pacjentami z różnymi schorzeniami metabolicznymi i endokrynnymi. W ramach swoich zainteresowań naukowych zajmuje się rolą kompleksowego leczenia zaburzeń autoimmunologicznych, leczeniem żywieniowym w chorobach autoimmunologicznych i znaczeniem mikroflory jelitowej oraz probiotykoterapii w zdrowiu i chorobie. Prowadzi szkolenia, warsztaty z zakresu specjalistycznej dietoterapii, chorób autoimmunologicznych, alergii i nietolerancji pokarmowych, jest też prelegentką na konferencjach medycznych i żywieniowych. W trakcie realizacji przewodu doktorskiego, który poświęciła badaniom nad rolą dietoterapii i diety eliminacyjnej w leczeniu choroby Hashimoto. Jest zwolenniczka holistycznego podejścia do pacjenta, przyczynowego a nie skutkowego leczenia chorób oraz zwolenniczką medycyny i dietetyki funkcjonalnej. Zaprojektowała i przeprowadziła pierwsze w Polsce badania dotyczące rodzaju i częstotliwości wystepowania alergii pokarmowych III typu (IgG) u pacjentek z chorobą Hashimto. Od 2016 roku wykładowca akademicki: Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu WSZ w Gdańsku.


Uczestnicy otrzymają imienne certyfikaty ukończenia szkolenia.
Na miejscu, uczestnikom gwaranujemy: teczki z materiałami wraz z wydrukami omawianych badań w ramach case study, catering kawowy, oraz miłą atmosferę;)


Godziny szkolenia:

24.02.2018 (sobota): 10:00-17:00
25.02.2018 (niedziela): 9:00-15:00


Miejsce szkolenia:

budynek Millenium Plaza
Centrum konferencyjne Golden Floor Plaza
Aleje Jerozolimskie 123A
02-017 Warszawa

 

Koszt uczestnictwa: 490 zł
Koszt uczestnictwa grupowego (min. 5 osób): 450 zł / osobę

 

Dane do przelewu:

Barbell Group

18 1050 1764 1000 0092 1654 9403

 

Dokonanie przelewu jest jednoznaczne z zapisem na kurs.
W tytule przelewu KONIECZNIE proszę wpisać: CHOROBY AUTO cz 1 Warszawa+ imię i nazwisko + e-mail + nr tel. W ciągu 48 h od zaksięgowania się przelewu prześlemy maila z potwierdzeniem uczestnictwa. Dane do faktury prosimy kierować drogą mailową (info@barbellkitchen.pl). Decyduje kolejność wpłat. Ilość miejsc ograniczona.
W przypadku zapisów grupowych, poprosimy o podesłanie maila z listą osób będących członkami danej grupy (info@barbellkitchen.pl).
W razie pytań, lub wątpliwości, prosimy o kontakt na adres mailowy: info@barbellkitchen.pl (w tytule wpiszcie hasło „Szkolenie – CHOROBY AUTO cz 1 Warszawa”).

Aktualny terminarz wszystkich szkoleń BARBELL KITCHEN: http://barbellkitchen.pl/szkolenia/

Druga część szkolenia planowana jest wiosnę 2018 r. Terminy niebawem zostaną opublikowane.

Bookings

Rodzaj biletu Cena Ilość miejsc
Bilet zwykły 490,00
Bilet grupowy
dla grup min 5-osobowych
450,00